Ariane 6 lanceert: splashdown voor Nyx Bikini (2024)

Agency

26/06/20243 views0 likes

ESA /Space in Member States /Belgium - Nederlands

Europa's nieuwste raket lanceert binnenkort, met veel ruimtemissies, elk met een uniek doel, bestemming en team thuis, en juicht deze toe. |||UNTRANSLATED_CONTENT_START|||Whether launching new satellites to look back and study Earth, peer out to deep space or test important new technologies in orbit, Ariane 6’s first flight will showcase the versatility and flexibility of this impressive, heavy-lift launcher.|||UNTRANSLATED_CONTENT_END||| Lees verder voor alles over Nyx Bikini, en ontdek wie er nog meer vliegt.

Na te zijn geselecteerd voor het Europese cargo transportation initiatief naar het internationale ruimtestation ISS, is Nyx Bikini van de Exploration Company van plan een ballistische terugkeerdemonstratie uit te voeren.

Nyx Bikini is een technologiedemonstrator met een diameter van 60 cm - ongeveer zo groot als een grote lampenkap - waarmee Exploration Company de eerste gegevens over atmosferische terugkeer kan krijgen en de wiskundige modellen kan kalibreren.

Aan het einde van de Ariane 6-missie vliegt de bovenste trap van Europa's nieuwe raket met ongeveer 28 800 km/u rond de aarde. Een paar minuten voordat de bovenste trap zichzelf naar een vurige en veilige verwijdering in de atmosfeer van de aarde stuurt, zal Nyx Bikini worden losgemaakt om ook naar de aarde te vallen.

In tegenstelling tot de bovenste trap van Ariane 6 is Nyx Bikini ontworpen om de intense hitte te overleven die ontstaat bij terugkeer - tot 2100 °C.

Ontwikkeld in slechts negen maanden en voor een kostprijs van minder dan 2 miljoen euro is Nyx Bikini een voorbeeld van de nieuwe Europese ruimtevaartsector.

Hélée Huby, CEO van The Exploration Company, legt uit: “Vanuit industrieel oogpunt heeft het bouwen van Nyx Bikini in slechts negen maanden van schets tot kwalificatie ons als start-up in staat gesteld om onszelf te bewijzen aan supply chain partners, onze ontwikkelings- en productieprocessen te bewijzen en het toont aan dat we ruimtevaartuigen snel en voor een fractie van de kosten kunnen bouwen - terwijl we risico's accepteren.”

Sommige hardware in de terugkeercapsule is niet ontworpen voor de ruimte, bijvoorbeeld de avionica-hardware - het “brein” van het ruimtevaartuig - is uit de drone-industrie gehaald en is niet gekwalificeerd om de straling te weerstaan die het in de ruimte kan ontvangen. Aangezien de Nyx Bikini-missie slechts drie uur zal duren, is het risico op een ernstige storing laag en is het gebruik van gevestigde hardware voor de aarde een manier om de kosten en tijd om te bouwen te verminderen.

Een ander voorbeeld is hoe Nyx Bikini contact opneemt met de aarde met behulp van een standaard satelliettelefoon tijdens de afdaling in de Stille Oceaan. Simulaties tonen aan dat het zou moeten werken, maar het telefoontoestel was - niet verrassend - niet ontworpen om te worden gebruikt vanuit een terugkerend ruimtevaartuig.

Bikini is een ongecontroleerde capsule, dus om te voorkomen dat deze tuimelt en weer binnenkomt met een omgekeerd hitteschild, zullen drie kleppen Bikini helpen om het hitteschild in de juiste positie te houden. Deze technische oplossing brengt meer risico met zich mee, maar is goedkoper dan dure en ingewikkelde stuwraketten.

“Als een van deze risico's zich voordoet, zullen we geen gegevens verzamelen en zal onze missie mislukken,” legt Héléne uit, “maar we zullen unieke lessen hebben verzameld over onze technische mogelijkheden, onze industriële processen, onze supply chain partners en het juridische en technische pad om een terugkeer-licentie te verkrijgen.”

Hélène vervolgt: "Deze missie is een eerste stap die de weg vrijmaakt voor een Europese herbruikbare ruimtecapsule. We ontvangen talloze berichten van mensen met verschillende achtergronden en landen in Europa, en bedanken ons voor het inspireren van hen, omdat ons bedrijf belichaamt dat Europa moedig kan zijn en kan pionieren met technologieën die gunstig zijn voor de wereld."

"Deze eerste lancering met Ariane 6 zal een speciaal moment zijn voor ons allemaal, bij The Exploration Company, omdat we ook voor het eerst naar de ruimte gaan. Ons team zal het samen ervaren en onze emoties zullen intens zijn ", zegt Hélène, “Wat het resultaat van de missie ook is, ik ben dankbaar voor het onophoudelijke werk van ons team en van onze partners die allemaal hebben bijgedragen aan de bouw en kwalificatie van onze Bikini-capsule tegen ongekende hoge snelheid en lage kosten.” Dit betekent ook dat we enkele risico's van mislukte missies hebben geaccepteerd. Het weerspiegelt ons DNA: voor onze eerste missies geven we prioriteit aan snel leren en herhalen (wat meer risico's betekent, maar ook sneller leren), versus het bouwen van de perfecte capsule."

Waarom deze naam?

“De naam is gekscherend gekozen, omdat de capsule bijna “naakt” zou kunnen zijn wanneer deze naar beneden tuimelt, en de bikini toen deze in de jaren zestig werd uitgevonden, was behoorlijk innovatief,” concludeert Hélène.

Ariane 6 lanceert: splashdown voor Nyx Bikini (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5715

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.